WordPress accounts: welke rol doet wat?

Geschreven door Ben

Als je meerdere mensen toegang wilt geven tot je WordPress website, is het vaak handig om deze mensen een account te geven met beperkte rechten. Daarmee voorkom je dat zowel behulpzame als kwaadwillende personen handelingen uitvoeren die je website in gevaar brengen.

Een verkeerde actie kan er namelijk zo zorgen dat de inhoud van je website niet meer representatief is of inhoudelijk niet meer klopt, of zelfs dat je website geheel offline gaat.

Welke WordPress gebruikersrollen zijn er?

Binnen WordPress zijn er 5 verschillende gebruikersrollen, die dus variëren in wat je er mee kunt uitvoeren aan de achterkant van je website.

  1. Beheerder
  2. Redacteur
  3. Auteur
  4. Schrijver
  5. Abonnee

Alle onderliggende gebruikersrollen kunnen worden toegekend door een WordPress Beheerder.

Overige rollen

Daarnaast zijn er natuurlijk uitzonderingen. Bij netwerken bestaande uit meerdere aan elkaar gekoppelde WordPress-websites (WordPress Multisite-netwerk) bestaat bijvoorbeeld ook nog de rol Superbeheerder, die alle onderliggende sites en gebruikers kan beheren. Bij WooCommerce webshops is er ook nog de beherende rol Winkelmanager, die de inhoud, voorraad en bestellingen van je WooCommerce webshop kan inzien en wijzigen, maar niet de instellingen van WordPress zelf. En een Klant die zijn eigen bestellingen kan inzien na inloggen met een eigen wachtwoord.

Hieronder leggen we kort aan je uit wat elke van de standaard rollen binnen WordPress betekenen en in welk geval je elke rol het best kunt kiezen.

Welke rol doet wat binnen WordPress?

Rol 1: Beheerder

De rol ‘Beheerder’ binnen WordPress is de rol voor, zoals de naam het al zegt, iemand die beherende taken op zich neemt. Met deze rol kun je namelijk onder andere:

  • Instellingen van de website beheren
  • Plugins toevoegen of verwijderen
  • Gebruikers beheren
  • De teksten en afbeeldingen op de website beheren
  • De broncode van de website wijzigen

En let op: met volledige toegang tot het beheren van plugins zijn de mogelijkheden eigenlijk eindeloos.

Een account met deze rol in verkeerde handen kan dus vervelende gevolgen hebben. Voor de continuïteit van je website is het altijd verstandig mensen niet meer mogelijkheden te geven dan nodig.

Voor wie?

De rol Beheerder geef je dus aan iemand aan wie je de website volledig toevertrouwt, zowel qua inhoud als techniek.

Rol 2: Redacteur

De rol ‘Redacteur’ binnen WordPress is een rol voor iemand die volledige redactie mag hebben over de inhoud van de website. Een WordPress Redacteur kan namelijk teksten en afbeeldingen toevoegen, wijzigen, verwijderen. Zowel van dingen die hij of zij zelf gepubliceerd heeft als van anderen. Een Redacteur kan dus onder andere:

  • Afbeeldingen uploaden en verwijderen
  • Teksten op Pagina’s schrijven en publiceren
  • Door andere gebruikers geschreven teksten wijzigen of verwijderen
  • Door andere gebruikers geuploade afbeeldingen verwijderen

Wat een Redacteur niet kan is de instellingen van de site wijzigen en Plugins toevoegen of verwijderen, zoals een Beheerder dat wel kan. Ook kan een Redacteur geen gebruikers toevoegen of toegang ontzeggen.

Voor wie?

De rol Redacteur geef je aan iemand die met de verantwoordelijkheid van het volledige inhoudelijke beheer van een WordPress-website of -systeem.

Rol 3: Auteur

Een ‘Auteur’ binnen WordPress kan Pagina’s aanmaken en Berichten schrijven en publiceren. Dit geldt alleen voor zijn of haar eigen inhoud. Een Auteur kan geen inhoud geschreven door anderen wijzigen of verwijderen. EenAuteur binnen WordPress kan dus o.a.:

  • Berichten schrijven en Publiceren
  • Pagina’s opstellen en Publiceren
  • Afbeeldingen en Bijlagen uploaden

Voor wie?

Deze rol geef je aan iemand die productief bezig kan zijn aan de achterkant van de website en ook dingen uit eigen initiatief mag publiceren, zoals Blog posts met bijlagen, maar die niet door anderen geschreven inhoud mag wijzigen of verwijderen.

Rol 4: Schrijver

Binnen WordPress kan een ‘Schrijver’ Berichten of Pagina’s opstellen en als Concept opslaan. Deze inhoud is dan natuurlijk niet publiekelijk zichtbaar, maar eventueel te publiceren door iemand die daarvoor bevoegd is.

Een WordPress-Schrijver kan dus:

  • Berichten schrijven en opslaan als Concept
  • Pagina’s opstellen en opslaan als Concept

Een ‘Schrijver’ kan dus geen bestanden zoals afbeeldingen of pdf-documenten uploaden.

Voor wie?

Deze rol geef je aan iemand die wel productief bezig zou moeten zijn aan de achterkant van de website, maar geen mandaat heeft om zelfstandig dingen te publiceren.

Rol 5: Abonnee

Een Abonnee is iemand die wel een WordPress account heeft en binnen zijn of haar account een profiel met eigen gegevens kan aanmaken, maar geen inhoud kan schrijven, wijzigen of publiceren of bestanden kan uploaden.

Voor wie?

Deze rol kan handig zijn voor situaties waarin je mensen wel een gepersonaliseerde ervaring wilt geven, of alleen toegang wilt geven tot afgeschermde delen van de website waarvoor men niet anoniem mag blijven. Standaard zijn de mogelijkheden binnen WordPress met deze rol vrij beperkt. Met een op maat gebouwde WP website zijn de mogelijkheden echter eindeloos en is deze gebruikersrol echt een uitkomst.

Wat betekent dit voor het publiceren van mijn Projecten of Diensten?

De toegang tot het publiceren van Berichten of Pagina’s betekent binnen WordPress ook dat een gebruiker dezelfde acties kan uitvoeren voor andere soorten content. Kan een gebruiker Berichten publiceren als Auteur, dan kan hij of zij bijvoorbeeld ook Projecten publiceren.

Kiezen van de juiste WordPress rol

Kom je er niet helemaal uit welke rol je zou moeten kiezen voor je gebruikers? Wij hebben vele jaren ervaring met WordPress en adviseren je op dit gebied met alle plezier. Neem gerust contact met ons op via de contactpagina of onze Livechat.

Contact opnemen

Wij houden van onze klanten, "to the moon and back"! Als we ergens in geloven, dan gaan we er helemaal voor. Dat oneindige enthousiasme merk je ook wel op zodra je praat met een van onze professionals. Wanneer spreken we je?

Open chat
💬 Hey!
Hallo! 👋
Hier Ben van Web and Brand. Waar kan ik je mee helpen?