Google Analytics tracking code invoegen in maatwerk WordPress website

Geschreven door Ben

Met behulp van de tool Google Analytics krijg je inzicht in de statistieken van je website. Hoeveel bezoekers krijg je, hoe vinden ze mij, hoe gedragen die zich en wat kun je met die informatie om meer rendement te halen uit je website?

Om die statistieken te kunnen bijhouden is het noodzakelijk het tracking script dat Google hiervoor biedt op te nemen in je website. Hiervoor zijn verschillende mogelijkheden. Wij raden aan om het script direct in de broncode van je website op te nemen. Dit zorgt voor de beste performance van je website.

Google Analytics tracking code in WordPress

Je Google Analytics tracking code insluiten in een WordPress website kan middels de volgende code die je plaatst in het bestand functions.php in je themamap.

Deze code zorgt ervoor dat je Google Analytics tracking script wordt ingevoegd in de <head> van alle pagina’s van je WordPress website.

Uiteraard vervang je, om dit te laten werken, de voorbeeld tracking code met je eigen code die je kunt verkrijgen in het Beheerderspaneel van de Google Analytics Dashboard.

<?php
add_action('wp_head', 'webandbrand_add_analytics_to_head');
function webandbrand_add_analytics_to_head() {
?>

<!-- Global Site Tag (gtag.js) - Google Analytics -->
<script async src="https://www.googletagmanager.com/gtag/js?id=UA-00000000-0"></script>
<script>
window.dataLayer = window.dataLayer || [];
function gtag(){dataLayer.push(arguments)};
gtag('js', new Date());
gtag('config', 'UA-00000000-0');
</script>

<?php
}
?>

Alternatief 1: Als je gebruik maakt van een generiek thema…

Aangekochte WordPress thema’s bieden vaak de mogelijkheid om tracking scripts in te voegen via de wp-admin. Lees voor het juiste gebruik hiervan de documentatie van je thema of probeer deze functie zelf terug te vinden in de wp-admin. Als je thema deze functie niet heeft biedt de volgende oplossing wellicht uitkomst.

Alternatief 2: Geen toegang tot broncode

Als je geen toegang hebt tot de broncode van je bestand kun je een plugin gebruiken die de Analytics tracking code voor je plaatst. Uiteraard valt het af te raden voor dergelijke zaken plugins voor te gebruiken omdat ze met de juiste kennis veel beter op te lossen zijn. Veel plugins gebruiken kan namelijk beveiligingsrisico’s opleveren en je website wordt afhankelijk van derde partijen.

Mocht je toch een plugin willen gebruiken om de Analytics code op te nemen in je website, dan zijn onder andere de volgende gratis plugins hiervoor geschikt:

Contact opnemen

Wij houden van onze klanten, "to the moon and back"! Als we ergens in geloven, dan gaan we er helemaal voor. Dat oneindige enthousiasme merk je ook wel op zodra je praat met een van onze professionals. Wanneer spreken we je?

Open chat
💬 Hey!
Hallo! 👋
Hier Ben van Web and Brand. Waar kan ik je mee helpen?